Contact via tablet meer dan functioneel

Contact via tablet meer dan functioneel bij De Hondsberg
Darco heeft een ernstige vorm van autisme en is één van drie kinderen van De Hondsberg met een VIC-indicatie. Dat betekent één-op-één-begeleiding, Very Intensive Care.

We moeten even wachten als we binnenkomen, want groepsleidster Wieske Hof wil Darco eerst even ‘opdoffen’. Dat is wel zo leuk voor de foto. Darco is acht jaar oud, maar hij heeft het verstandelijk vermogen van een peuter van 21 maanden. Hij pakt een kaart met de afbeelding van een iPad erop.  “Een teken dat hij met de tablet aan de slag gaat”, zegt Wieske. Hij neemt plaats achter het bureautafeltje, terwijl Wieske de tablet aanzet. “Darco leeft in het hier en nu”, zegt Wieske. “Praten kan hij niet.” Darco communiceert door Wieske aan te stoten en haar hand vast te pakken. Sinds november 2011 heeft Darco een eigen tablet, hij was de eerste die instapte bij het CL!CT-project. Darco maakt veel stuk, maar met de tablet gaat hij zeer voorzichtig om.

Enthousiast, het gezicht bijna tegen het scherm, bekijkt hij een filmpje van Teletubbies. Met zijn vinger trekt hij het bolletje langs de tijdlijn totdat hij een fragment vindt dat hij wil zien. Hij glundert als de muziek begint te spelen. “Darco kan zelfstandig met de tablet werken,” legt Wieske uit. Darco gooit zijn hoofd naar achter en fladdert met zijn armen. Aandacht voor de fotograaf heeft hij niet meer.

Wieske: “Een belangrijke reden om aan CL!CT deel te nemen was het contact met zijn moeder. Zij woont een half uur rijden van De Hondsberg en komt regelmatig op bezoek. Om de tien dagen gaat hij een uur of vijf naar huis. Via Skype ‘ziet’ hij haar nu een keer in de week extra. Daar zijn we een half jaar geleden mee begonnen. Het duurt niet langer dan vijf tot tien minuutjes. Zij doet een dansje en zingt een liedje voor het slapengaan.”

De tablet vormt een prima aanvulling op andere activiteiten. Wieske: “Normaal is alles wat Darco doet functioneel. Bijvoorbeeld bij iemand op schoot kruipen. Dat doet hij dan omdat iemand de plek kan krabben waar hij jeuk heeft. Contact met moeder via de tablet is meer dan functioneel. Dat zien we aan zijn lach en grijpbewegingen en de manier waarop hij zijn hoofd schuin houdt als hij moeder ziet.”

Deel deze pagina op