Meedoen is voor iedereen: werk in dierenspeciaalzaak redding voor Anouk | 03-01-2019

Anouk Marquerinck-Dolphin (31) was tussen haar 12e en 22ste verslaafd aan harddrugs. Dankzij haar werk bij Dierenspeciaalzaak Pierre Beelen in Eindhoven kreeg ze haar leven weer op de rit. “Ik heb heel diep gezeten. Zonder mijn baan en de steun van mijn fantastische collega’s en werkgever was ik met zekerheid in de goot beland. Ik ben afgekickt en het gaat nu gelukkig goed. Nog even en dan ben ik waar ik wil zijn.”

Het leven van Anouk speelde zich lange tijd af in het donker. Als kind van verslaafde ouders bewandelde de jeugdige Anouk hetzelfde pad: ze raakte verslaafd aan drugs, leefde op straat en had relaties met foute vriendjes die haar mishandelden. “Ik heb een hele heftige jeugd gehad met een groot aantal trauma’s, waardoor ik PTSS (posttraumatische stress-stoornis) heb ontwikkeld. Daarom ben ik nu ook nog altijd in therapie.”

Het gaat inmiddels goed met Anouk en daar heeft ze lang en keihard voor geknokt. Bijna tien jaar geleden besloot ze tot een radicale ommekeer om een fatale afloop van haar leven te vermijden. Ze begon aan een mbo-opleiding (paraveterinair, niveau 4) die ze succesvol afrondde. “Ik was altijd al gek met dieren. Ik zat in de klas tussen leerlingen die zeven jaar jonger waren dan ik en die me moeder noemden.” Ze liep twee keer stage bij Dierenspeciaalzaak Pierre Beelen en achteraf gezien, zegt ze, is dat haar redding geweest.

Ze deed haar werk als stagiair zo goed, toegewijd en deskundig dat eigenaar Pierre Beelen (62) haar vijf jaar geleden opnieuw een kans gaf. Anouk had inmiddels een Wajong-uitkering en was nog steeds drugsverslaafd. Pierre Beelen: “Vanaf het allereerste moment is Anouk eerlijk tegen me geweest. Ze vertelde me tijdens onze eerste ontmoeting binnen tien minuten haar geschiedenis. We hadden een klik. Ik dacht: ik ga haar helpen. Waarom? Ik heb drie dochters en als één van hun in de situatie van Anouk zou zijn beland, zou ik ook blij zijn geweest als iemand haar de helpende hand zou bieden.”

Volledig artikel
Klik hier om het volledige artikel te lezen van Anouk

Deel deze pagina op