Participatie biedt perspectief: een lach op het gezicht is al winst | 14-01-2019

Participatie biedt perspectief: een lach op het gezicht is al winst
Bij Koraal werken jobcoaches intensief samen met de professionals van onderwijs en zorg. Zo kunnen we cliënten en leerlingen optimaal ondersteunen om een zo zelfstandig mogelijk leven te leiden en maatschappelijk mee te doen. Jobcoaches Jos Groen en Pascal van Uden maken naast hun reguliere werk ook deel uit van twee FACT-teams. Jos werkt 18 uur in het FACT-team Jeugd van Herlaarhof, een expertisecentrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie. Pascal is 20 uur per week werkzaam in het FACT-team LVB+ van Koraal locatie De La Salle. Ze ondersteunen kwetsbare jongeren die vaak het vertrouwen in de hulpverlening hebben verloren. Jos Groen: “Het ultieme doel is om ontwikkeling opnieuw tot stand te brengen. Dat kan beginnen met het samen uitlaten van de hond.”

FACT-teams worden ingezet ter ondersteuning van cliënten waarbij sprake is van complexe problematiek op meerdere levensgebieden. De intensieve en langdurige hulpverlening die deze jongeren nodig hebben is in één multidisciplinair team van specialisten bij elkaar gebracht. FACT-teams bestaan onder andere uit een psychiater, sociaal psychiatrisch verpleegkundige, systeemtherapeut, ouder-begeleider, ervaringsdeskundige en in bovengenoemde teams de jobcoaches Jos en Pascal. “Onze inzet wordt gevraagd bij alle jongeren die op een bepaalde manier geactiveerd moeten worden”, zegt Jos. “Meestal zijn ze vanwege alle problemen die ze hebben ongemotiveerd en vermijden ze de zorg.”
 

Participatie van deze jongeren begint met het proberen om weer ontwikkeling tot stand te brengen. Jos Groen: “Als eerste probeer ik in contact met hen te komen in de hoop en verwachting dat ze langzaam vertrouwen in me krijgen. Het contact begint vaak door met elkaar een computerspelletje te spelen. Daarna ga ik ook met ze wandelen, fietsen, sporten en inderdaad kan het ook het gezamenlijk uitlaten van de hond van het gezin zijn. We willen de jongeren letterlijk in beweging krijgen, want ook voor mensen met wie het geestelijk niet goed gaat, draagt stilzitten op de bank niet bij tot verbetering van de situatie.”

Volledig artikel
Klik hier om het volledige artikel te lezen...

Deel deze pagina op