Participatie biedt perspectief: denk niet in beperkingen | 28-01-2019

Koraal: denk niet in beperkingen
Bij Koraal werken jobcoaches intensief samen met de professionals van onderwijs en zorg. Zo kunnen we cliënten en leerlingen optimaal ondersteunen om een zo zelfstandig mogelijk leven te leiden en maatschappelijk mee te doen.

Jobcoach Shirley Widdershoven (helemaal rechts op bovenstaande foto) werkt sinds vorig jaar samen met teamleider Anita Frijns (helemaal links) van Koraal regio Parkstad. Shirley begeleidt onder andere twee cliënten naar mogelijk betaald werk: “Ik denk dat ze de jobs aankunnen, maar de praktijk zal dit straks uitwijzen. Natuurlijk hoop ik dat het lukt, maar cliënten mogen natuurlijk ook fouten maken. Mocht het onverhoopt niet lukken, dan zijn ze altijd een ervaring rijker. En daar groeien ze weer van.” Anita Frijns: "“Het is altijd onze cultuur geweest om heel beschermend voor onze cliënten te zorgen. Niet alleen de maatschappij, maar ook onze visie op wat goede zorgverlening is, is veranderd. Ook onze cliënten willen de wereld ontdekken. Daar ondersteunt Shirley ons nu bij!"

Shirley vindt dat iedereen - voor zover mogelijk - keuzevrijheid moet hebben in wat iemand een prettig leven vindt. Vanuit dat uitgangspunt zet ze zich in om cliënten van regio Parkstad te laten participeren in de maatschappij. “Daarbij sluit ik altijd aan bij de interesses van cliënten. Waar ligt hun motivatie om iets te doen? Waar willen ze van betekenis zijn? Als dat lukt met betaald werk, is dat te gek. Zolang dat werk maar past bij de interesses van de cliënt.” Bij locatie Op de Bies heeft ze regelmatig contact met teamleider Anita Frijns. Aansluiten bij de interesses van de cliënten doet de organisatie ook, vertelt Anita. Door in 2019 te starten met een aanvulling op het huidige aanbod in dagbesteding, namelijk dagbesteding met als doel arbeidstoeleiding die specifiek op cliënten met een licht verstandelijke beperking (LVB) is gericht.

Volledig artikel
 Klik hier om het volledige artikel te lezen...

Deel deze pagina op